Faner

29 juli 2010

Brugervejledning - sådan kan du nemt holde dig opdateret med dine favorit-sider på nettet


På opfordring kommer her en lille vejledning i hvordan du kan abonnere på Skolestuens (eller et andet websites) RSS-feeds.


Hvad er RSS-feeds?
Sagt ganske kort er det en slags nyhedsbrev, som bliver sendt automatisk til din RSS-læser, hver gang der sker noget nyt på et af dine yndlings-websteder (som du har valgt at abonnere på).


Hvad er så en RSS-læser?
En RSS-læser kan sammenlignes med en indbakke i et mail-program. Din RSS-læser modtager løbende feeds (seneste nyt) fra alle de websteder du vælger at abonnere på, og holder dig opdateret med hvad der sker på siderne, uden at du nødvendigvis behøver at bruge tid på at besøge dem.


Hvordan får jeg en RSS-læser?
RSS-læsere er en online-service du tilmelder dig ved at oprette en konto hos en udbyder. Der findes mange forskellige. Jeg har selv valgt at bruge Google Reader (på dansk: Google Læser). For at bruge Google Læser skal du oprette en Google-konto. Læs alt om det her.


Hvordan bli'r jeg så abonnent på nyheder fra et websted?
Når du har fået dig en RSS-læser er det nemt at blive abonnent. Klik på billedet herunder, og se 3 forskellige eksempler på hvordan du kan tilmelde dig som abonnent eller "fast læser" på et websted.

Her er links til nogle (engelsksprogede) videoer fra Youtube, som i virkeligheden nok forklarer det hele lidt bedre end jeg kan.

RSS - in plain english
RSS and Google Reader
Google reader - in plain english

28 juli 2010

Tilføjelse om "Storybird"

Til inspiration: Her kan I se min første publicerede billedbog på engelsk, lavet med online-værktøjet Storybird. Vil du læse mere om Storybird, så tjek mit tidligere indlæg her.

Madopskrifter (og dansk) anno 1700-tallet


Nationalmuseet (og i denne sammenhæng Frilandsmuseet) har lavet en sjov og interessant blog, som hedder







"Kokkepigens blog".
Her gemmer sig en masse eksempler på madlavning anno 1700-tallet, meget underholdende indsat i en kontekst af breve skrevet med tidens sprogbrug.

Siden opdateres endda løbende med nye opskrifter, hvis I skulle få blod på tanden!

Mal på sten - grib ideen!




I kan også male på sten, og f.eks lave disse sten med ord på begge sider, som så kan lægges ved siden af hinanden i forskellige kombinationer, alt efter hvad man har på hjerte. Det er en sjov (dansk-)udfordring at finde ord, som kan bruges på forskellige måder, som ændrer deres betydning. Lav også sten med kommaer, punktummer, spørgsmålstegn osv. og du har et helt nyt redskab til at træne lidt tegnsætning med!
Når jeg maler sten bruger jeg flydende vandfarver, sort permanenttusch og klar spraylak (men til sten med tekst på, vil jeg hellere anbefale mat lak, fordi lyset ikke skal forstyrre læsbarheden)
Obs! På min anden blog "Grovsorteret" kan I hente inspiration til andre måder man kan male sine sten på - klik her.

Tegn på sten - grib idéen!




At tegne på sten er en næsten meditativ oplevelse, som jeg forelskede mig i dengang jeg stor-producerede værker til min billedkunst-linjefagseksamen på seminariet. Jeg elsker at eksperimentere med kombinationen af grafiske mønstre, sort på hvid/hvid på sort og stenenes forskellige teksturer. Desuden har jeg opdaget at det er en beskæftigelse man snildt kan sidde og "dimse" med, mens man lytter og snakker i selskab med andre.
Endelig er der også den æstetiske glæde man får ved at lægge stenene sammen i grupper rundt omkring i vindueskarme og kønne skåle eller fade.
Og bedst af alt: Alle, som kan finde en sten, holde om en tusch, tegne en streg... kan tegne på sten!
Sådan gør du:
  • Find sten, som ligger godt i din hånd og har en nogenlunde jævn overflade.
  • Tegn på stenen med sorte permanent-tuscher i forskellige tykkelser, f.eks. af mærkerne Penol eller Stabilo, som fås i alle boghandlere .
  • Den færdigtegnede sten kan holde farven i mange år (hvis du har brugt permanent tusch!), men du kan også vælge at spraylakere dine sten med enten mat eller blank lak. Det giver en lidt lækrere finish.
  • Inden du lakerer, kan du også prøve at eksperimentere med indfarvning af stenen ved at lægge stenen i et glas stærk the/kaffe eller anden farverig væske natten over. Bare rolig... tusch-stregen forsvinder ikke! Lad derefter stenen tørre helt før du lakerer. Hvem ved... måske kan rødbedesaft (eller andre farverige væsker) bruges?

Besøg en spændende blog... og lidt om at bruge Skolestuen.... og hinanden

I går fik jeg en mail fra Monica Langelund, en anden lærer, som har været så sød at anbefale "Skolestuen" på sin blog. Det blev jeg især glad for, fordi det gjorde mig opmærksom på Monicas skatkammer af spændende viden om børn og børnekultur.

Eller med Monicas egne ord (Screendump fra hendes forside):


Find Monica Langelunds blog her...., den kan varmt anbefales!

Og apropos:
Det er altid dejligt at få respons (ris, ros, kommentarer, spørgsmål...osv.) fra jer der læser siderne her...., så hold jer endelig ikke tilbage! Under hvert indlæg kan I altid klikke på "Kommentarer" og smide en bemærkning, en tanke, erfaringer, en tilføjelse, et oplæg til debat... you name it!
Ønsker I at sende mig en mail, kan I finde min mailadresse ude i højre side, under min velkomst-hilsen.

Mere om billedmanipulation

Siden "Imagechef" er endnu et sted hvor I gratis kan boltre jer i sjove billedeffekter (både med og uden animation), ved at uploade et billede fra computeren (eller skrive en tekst) og se det indsat i forskellige "templates" (skabeloner). Siden er på engelsk. Se også mit tidligere indlæg om online-værktøjer til billedmanipulation her.

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

27 juli 2010

Storybird - mest til engelsklærerne....meeen... læs selv!





THE CAR-EATING ROBOT on Storybird

Jeg iler med at fortælle jer om "Storybird" - som efter min opfattelse er et intet mindre end genialt site. Her kan I nemlig finde et KÆMPE udbud af engelsksprogede, interaktive, Læs-let-billedbøger som ovenstående eksempel (klik på "open" og se/læs!)

Se flere bøger: Gå ind på Storybird > klik på fanen "Read" og bøgerne vælter frem > vælg en bog > Læs! > klik på pilene for at bladre i bøgerne.

Nogle af historierne er skrevet af professionelle forfattere (og kan både læses online eller købes i bogform). Andre bøger... (og her kommer det bedste!)... er skrevet af sitets læsere!! I Storybird kan du nemlig også oprette dig som bruger, gratis, og lave dine egne billedbøger i sidens indbyggede online-skriveværktøj. Her ser du et screendump af værktøjet i brug.



Som billedet viser er brugerfladen meget enkel og lettilgængelig - lavet mhp. at børn skal kunne bruge siden. En af flere prisværdige filosofier bag Storybird er nemlig at ALLE kan fortælle historier... og det skal være nemt og sjovt at lave en "rigtig" bog! Med værktøjet følger et rigt udvalg af flotte, professionelle illustrationer, lige til at hive ind og ud af arbejdsfladen og lade sig inspirere af. Layoutet er således delvist forudbestemt (og du kan f.eks. ikke uploade dine egne tegninger), men der er virkelig mange stilarter/illustratorer at vælge imellem.

En anden inspirerende kongstanke hos Storybird er at værktøjet skal kunne deles (collaborative writing). Derfor er det muligt (pr. email) at invitere en anden til at skrive med på sin historie, sådan at man på tur kan tilføje sider/billeder/handling til historien.

Med Storybird kan du altså lave dine egne læsebøger til engelskundervisningen og dine elever kan boltre sig i Storybirds E-bøger og lave deres egne historier.

Til dansklærerne: Du kan også bruge værktøjet til at lave bøger på dansk, men på nuværende tidspunkt er det desværre kun muligt at publicere engelsksprogede bøger, dvs. gøre dem offentligt tilgængelige i Storybirds bibliotek (og dermed mulige at overføre til f.eks. website eller blog). Men du kan stadig gemme dansksprogede bøger i dit private bibliotek og læse dem derfra. Du kan i øvrigt også sende andre et link til dine bøger pr. email.

PS: Jeg har kontaktet teamet bag Storybird, som var så venlige at sende mig dette link,som anviser et smuthul til publicering af ikke-engelsksprogede Storybird-historier. Desuden fortalte de mig at det i nærmeste fremtid bliver muligt at oprette "Class-accounts" hos Storybird (klik på billedet herunder for at læse om mulighederne):

26 juli 2010

Flag lavet af... mad!

Stjæl en sjov idé:
Forleden faldt jeg tilfældigt over dette skønne billede fra et eller andet mad-event i Australien (Sydneys International FoodFestival, hed det.)
Straks så jeg for mig at idéen med flag lavet af mad (eller andre farverige materialer) måske ku' inspirere en billedkunst- eller hjemkundskabslærer her og der?
Har man mange flersprogede elever i klassen, eller emne om forskellige nationaliteter, kan idéen måske også bruges ift. udstillinger.
Den er i hvert fald hermed plantet...

25 juli 2010

Brainstorms og Mindmaps













I kan nemt lave flotte mindmaps/brainstorms i online-værktøjet "Bubbl.us". Prøv at klikke i billedet herover, forstør billedet med klik på '+' og flyt/scroll i det med musen,... så kan du læse om nogle af funktionerne i programmet.
Man finder hurtigt ud af hvordan det fungerer og der skal ikke downloades noget. For at kunne gemme/dele et mindmap skal man dog oprette sig som bruger. Det er gratis.
Du finder værktøjet her.

23 juli 2010

Tema - Design: Google-logoet - tilføjelse


Skulle du ikke ha' bemærket det fejrer Google i dag P. S. Krøyers 159-års fødselsdag med denne Google-Doodle.
Se mine tidligere tema-indlæg om design her og her.

Koncept-kunst - Tegn et kort!

Den engelske billedkunstner/designer, Adam Hayes, har lanceret projektet "Maps". Han har udfordret en række meget forskellige kunstnere til at lave et kort over et sted hvor de har følt/føler sig hjemme. Det er der kommet nogle spændende værker ud af, som er værd at tage et kig på og måske lade sig inspirere af i billedkunstundervisningen. Se flere kort og læs mere her om "Maps".







Kingsland Road, London af Adam Hayes














Past, present, future af Mathew Dent

















Journey to the Centre of the Page af Ben Newman

21 juli 2010

Byg et ansigt


Som optakt (eller supplement) til arbejdet med portrætter/selvportrætter kan det være sjovt at få lov til at lege lidt med online-værktøjet "Monoface". Det er meget simpelt at bruge: Man ser et ansigt, og kan klikke så mange gange man ønsker på hhv. øjne, hår, næse og mund, til man synes man har det resultat man ønsker.
Billederne I kreerer kan desværre ikke gemmes, men I kan bruge aktiviteten som afsæt i en snak om begreber som billedmanipulation, karikaturer, mimik/ansigtsudtryk, portrætfoto eller lign.

Nyttig viden om affald, miljø og genbrug


19 affaldsselskaber og kommuner er gået sammen om at lave websiden Affald.dk, som er en interaktiv side hvor børn i alle aldre (og voksne) kan lære om korrekt behandling af forskellige typer affald, konsekvenserne af miljøsvineri, genbrug og meget mere nyttig viden.
Her er masser af information, inspiration, spil, opgaver og materialer at hente.

DJ-drømme?


Elever med DJ-drømme kan øve sig i at lave egne beats i dette online-værktøj "Wortel Drie's WD-1 DJ-trainer". Så vidt jeg kan se kan man (desværre) ikke gemme sine kompositioner i programmet, men prøv det alligevel, for det er rigtig sjovt og nemt at arbejde i. Brug f.eks. værktøjet når I skal undersøge forskellige musikalske stilarter og deres typiske sound/kendetegn.

Rhymezone - find engelske rimord online


Rhymezone kan være et ganske nyttigt online-tool at kende, f.eks. hvis I vil skrive sangtekster på engelsk eller arbejder med engelske rimord.
Meget nemt at bruge:
Skriv ord I ønsker at finde rimord til i søgefeltet > klik på "Go get it" og forslagene vælter frem. Klikker man på et af forslagene får man tilmed en lille ordforklaring og et eksempel på brug af ordet i en sætning (på engelsk). Du finder værktøjet her.

Fjern kasser... på tid!


Vi fortsætter bølgen af online-spil, som jeg synes fortjener en anbefaling.
I spillet Obversity gælder det om at klikke på og fjerne formationer af farvede kasser, inden de når at danne så høje stabler at de når toppen af spillevinduet. En formation kan fjernes med et klik på en af de kasser som har en stor knap på sig. Nogle af kasserne har desuden en lille knap i en anden farve, og ved at klikke på de små knapper kan man ændre kassernes farver.
Da der løbende falder nye kasser ned oppefra (dog i et roligt tempo) bliver man udfordret på sin evne til at bevare koncentrationen, danne sig et overblik og tænke strategisk under pres.
Obversity er også et af de spil man sagtens kan spille to og to, fordi man kan hjælpe hinanden med overblikket.
Et andet plus er at man i spillevinduets højre side kan vælge at slå musikken fra, hvis man ønsker det (og det kan man desværre ikke i alle online-spil).

Gluey - endnu et online-spil


Alle kan spille Gluey... tror jeg!
Reglerne er enkle:
Klik på en af de farvede klatter med øjne for at fjerne den og score point. Hver gang du fjerner en klat flyder de resterende farveklatter sammen i nye formationer. Store formationer giver mange point, hvis de fjernes, og hvert level bestås ved at opnå et bestemt antal point. Men det er ikke altid let at regne ud hvilken vej restfarverne løber, og sommetider får man afskåret sig selv fra at fjerne flere klatter før målet er nået. Men så får man bare lov at prøve samme level igen!
Spillet er en sjov lille udfordring for koncentrationen samtidig med at man får plusset lidt tal. Arbejder eleverne sammen to og to kan spillet også bruges til at øve sig i at samarbejde og lytte til hinandens forslag.

20 juli 2010

Mere hjernegymnastik - Detektiv-spil


Hvor god er du til at huske ansigter og detaljer?
Her kan man i hvert fald blive bedre til det - Prøv spillet "Find the suspect"

Hjernegymnastik


Her kan man få trænet sin opmærksomhed, koncentration og hukommelse.
Prøv spillet Neurolight.

Globetrotter


Hop hele verden rundt på få minutter.... eller .... se dine mangelfulde geografikundskaber dybt i øjnene (som jeg) og bliv en lille smule klogere... uden at kede dig!
Prøv det selv på Globetrotter XL.

19 juli 2010

Free rice

Fight World Hunger
Støt et godt formål, mens du lærer noget!

FN's program "United Nations World Food Program" fik i 2007 en forrygende idé og lavede et spændende (engelsksproget) site der hedder "Free rice". Her kan du quizze om viden (indenfor emner som kunst, sprog, matematik, geografi og engelsk grammatik) og samtidig donere ris til sultne munde, som har brug for vores hjælp.
Hvert rigtigt svar udløser ris i en skål (=penge, som formidles ubeskåret videre til indkøb af ris).
Danske elever, fra mellemtrinnet og opefter, kan sagtens være med og værktøjet kan bruges både i engelsk, samfundsfag, billedkunst, tysk, spansk, fransk og geografi.
Vælg fag ved at klikke på "Subjects".
Det er gratis at være med og du kan læse mere om projektet her.


Kender du Skolekonsulenterne?


En side jeg besøger jævnligt er "Skolekonsulenterne" (Tønder kommune), som har lavet en stor samling af virkelig gode vejledninger (på dansk) til bl.a. skoleintra, Open Office og et hav af diverse programmer, som kan være relevante for en underviser at kende til. Kig under "IT" og se hvilke skatte der ligger dér, klar til at blive downloadet.



Få udstyret på plads.


En ekstra service fra Skolekonsulenterne er at du kan sende dem en tom dvd (eller tomt usb-stick), som så returneres til dig spækket med nyttige freeware- og Open source-programmer.

17 juli 2010

Sudoku online




Spil Sudoku på Funbrain.
Godt design, som er nemt at bruge (også for de ikke-engelskkyndige) - alt hvad du behøver at vide er at du nårsomhelst undervejs kan trykke på "Hint" og få to bud på det rigtige tal i en celle. På samme måde kan du også nårsomhelst trykke på "Check" og få at vide om du er på rette spor eller helt afmarcheret. (For elever, som synes Sudoku er svært, kan det jo være rart med lidt hjælp!).
Funbrain har mange andre gode, (engelsksprogede) små spil.

16 juli 2010

Hjælp til Officepakken


Her er 3 gode links til dig der arbejder med Office-pakken, og har brug for lidt hjælp eller hurtige løsninger.
Microsofts Office-side finder du bl.a.

Her kan du gratis hente fotos, tegninger (cliparts), animerede tegninger og lydklip lige til at sætte ind i dine dokumenter.

Her kan du gratis hente alt lige fra planlægningsskemaer til diplomer, invitationer eller cv-skabeloner... lige til at downloade og udfylde

Her kan du hente vejledninger til alle programmerne i Officepakken.

Engelsk udtale


På websitet http://www.howjsay.com/ er der hjælp at hente, hvis du ikke kender eller har glemt udtalen af engelske ord.

Sådan gør du:
Skriv ordet i søgefeltet > klik på "submit" > hør udtalen.